Интернационални саеми

Пријави се за повеќе
информации од АППТ

Македонија во
странски медиуми

Српски
Бугарски
Албански
Англиски
Француски
Руски
Шведски
Полски
Холандски
Словенечки
Турски
Италијански
Хрватски
Чешки
Јапонски
Норвешки
Амерички
Австралиски
Германски
Дански
Израелски
Ирски
Фински
Белгиски
Косовски
Романски
Катарски

Информативни
патувања

Loading

3 days ago

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија #АППТРМ заедно со Македонската алпинистичка федерација #МАФ работат на проект за уредување на 4 алпинистички локалитети во Македонија: Матка 2, Демир капија, Лешница и Остра Карпа.

Со денешното подигнување на потребната опрема, во наредните 6 месеци треба да се работи на подобрување на состојбата и безбедноста во алпинистичките локалитети, со што ќе се заменат дотрајаните клинови со нови, а со тоа ќе се подобри и безбедноста на алпинистичките локалитети и нивната атрактивност за алпинистите од земајва и странство.

“Со овој проект ќе се променат точките за обезбедување и сидриштата во алпинистичките насоки, што е посебно значајно поради фактот дека се очекува зголемување за 75% на посетеноста на алпинистичките локалитети. Ова е најзначајната работа што е направена за алпинистичките локалитети во изминативе 3 децении”- рече Константин Циривири, координатор на проектот. Игор Талевски, Претседател на Македонската федерација за алипнизам вели дека ова е голем поттик и охрабрување за да продолжи федерацијата во иднина со работа преку зголемување на активностите, анимирање на нови алпинисти, едукација и доедукација на напредни категории на алпинисти.

Проектот треба да заврши за 6 месеци, со што целосно ќе бидат обновени дотраените клинови кои се стари од 15 па се до 70 години.

#АППТРМ #MacedoniaTourism
... See MoreSee Less

View on Facebook