Насловна Директор

Директор

 

1.  Презиме: Јаневски

2.  Име: Љупчо

 

тел: 02 32 23 146 / 71 309 495

e-mail: director@tourismmacedonia.gov.mk

 1. Образование:

 

Институција дата

од-до

Стекнати образовни степени или дипломи:
ФДУ- Факултет за Туризам и Угостителство Охрид 2015-2021 Доктор на науки за туризам
БАС- Бизнис Академија Смилевски-Скопје 2011-2013 Пост-дипломски студии:

МБА специјалист по Стратегиски менаџмент

БАС- Бизнис Академија Смилевски-Скопје 2008-2011  Дипломиран оперативен

менаџер

Х.У.Ц. „Марија Кири Склодовска“ – Скопје 1987-1991  Хемиско-технолошки техничар

 

2. Јазици: Назначени способности според скалата од 1 до 5 (1-одличен:5-основен)

Јазици Зборување Читање Пишување
Македонски 1 1 1
Српски 1 1 1
Англиски 2 1 1

 

3. Квалификации и вештини: Стратегиски менаџмент и маркетинг, деловно комуницирање, менаџмент и маркетинг, водство, тимска работа, креативност и иновативност, менаџмент на човечки ресурси, проектен менаџмент, организациски промени, проектен циклус и др.

Компјутерски програми: Microsoft Office, Word, Excel , Power Point, Prezzi, Internet.

 

4. Работно искуство:

год.  оддo Работно место Институција /  Компанија
2015 (во тек) Рак.на одделение

Анализа,истражување

и стратегиско планирање

АППТ-Агенција за промоција

и поддршка на туризмот

2014 Консултант за промоција и

брендирање

АППТ- Агенција за промоција

и поддршка на туризмот

2012-2014 Директор на маркетинг и

продажба

„МРИ Информатика“-Скопје
2010-2012 Директор на маркетинг „Бизнис Академија Смилевски“
2010-2012 Маркетинг консултант за

промоција и брендирање

„Фармациски Сектор„

 

5. Други професионални ангажмани: 

год.  оддo Работно место Институција /  Компанија
2012-2014 Маркетинг-менаџер на промоција и  брендирање „ Медицински сектор“
2012-2014 Консултант за промоција и  подигање на бренд „Финансиски сектор“
2010-2012 Консултант за развој

промоција и истражување

Проектен ангажман

 

6. Сфери на интерес: Стратегиски менаџмент и маркетинг, оперативен менаџмент и маркетинг, маркетинг во туризмот, деловно комуницирање, промоција, интернет маркетинг, нови форми на промовирање и иновативен маркетинг, деловно преговарање, менаџмент на човечки ресурси, работа во тимови и групи, проектен менаџмент, аналитика и истражување на пазарот, воведување на организациски промени и др.

7. Учество на стручни и научни конференции::

 • The International Scientific Conference – “Globalization challenges and the social-economic Environment of the EU”, Novo Mesto, Slovenia, 2012
 • Научна конференција „Современите менаџерски предизвици и организациските науки“, Битола, 2012
 • Научна конференција „Современите менаџерски предизвици и организациските науки“, Битола,  2013
 • Прва научно – стручна конференција “Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката во Република Македонија“ – Штип 2016
 • Четврта меѓународна научна конференција „Современи менаџерски предизвици и организациските науки“- Битола 2016
 • 13th International Scientific Conference THE TEACHER OF THE FUTURE-2017
 • Втора научно – стручна конференција “Состојби и перспективи во туризмот, економијата и бизнис логистиката во Република Македонија“ – Штип 2017
 • International Conference & Workshop for Tourism and hospitality – Skopje 2017   “Branding of small tourist destinations and gastronomic events“
 • XIV International May Conference on Strategic Management (IMCSM)2018 – Bor Serbia
 • Конференција,, Да го претвориме регионот во активна туристичка дестинација’’(in you pocket-Rethinking) -Белград Србија 02.10.2018 година
 • Конференција SЕЕТ 2018- Белград Србија 03.10.2018 година
 • Quality of services in five star hotels in Republic of MacedoniaIssued date and, if applicable, expiration date of the certification or license Issued Nov 2016Expired Nov 2016Credential Identifier Credential ID ISBN 978-608-4729-04-4
 • Green policies as catalyst for development of Macedonian democracy and quality of lifeIssued date and, if applicable, expiration date of the certification or license Issued Sep 2016Expired Sep 2016
 • Tourism statistics and tourism satellite accaunt workshopIssued date and, if applicable, expiration date of the certification or license Issued Jun 2016Expired Jun 2016

8.  Меѓународна публикација за теорија и практика на науката за управување (Објавена од Универзитетот во Белград, Технички факултет во Бор, Одделот за инженерство менаџмент)  

9Perspectives for the development of ecotourism in National park Pelister

Issuing authority St. Kliment Ohridski” University, Faculty of Tourism and Hospitality, Ohrid Macedonia

Issued date and, if applicable, expiration date of the certification or license Issued Sep 2019Expired Nov 2019

Credential Identifier Credential ID DOI 10.20544/HORIZONS.A.23.2.18.P13 UDC: 338.48-6:502/504(497.774-751.2))

10.  Tourism trends with particular reference to tourism subsides as a long term unsustainable tourism development tool

11.  Internationalization and standardization, relevant factor of concept of integrated management in tourism

Issued date and, if applicable, expiration date of the certification or license Issued Nov 2018Expired Nov 2018

12. 4th International scientific – challenges of tourism and business logistics in the 21st century; Климент Наумов – “ЕКОТУРИЗМОТ КАКО СПЕЦИФИЧНА ТУРИСТИЧКА ФОРМА ВО НАЦИОНАЛНИТЕ ПАРКОВИ НА РС МАКЕДОНИЈА” Nov 2021

13. 9th Scientific International Conference “Ohrid –Vodici, 2021” – THE EFFECT OF SUBSIDIZATION ON THE MACEDONIAN TOURISM SECTOR AND THE SUSTAINABILITY OF THE DESTINATION

Гостин во”Македонија наутро”- утринска програма на МТВ (15.11.2021)

Интервју на директорот Љупчо Јаневски за MIA

Гостин во емисија “Приказна” – Рурален туризам

Интервју на директорот Љупчо Јаневски за Политика

Интервју на директорот Љупчо Јаневски за Слободен печат

Гостин во МРТ со Кристина Талес на 31.10.2020 година

Гостин во”Македонија наутро”- утринска програма на МТВ

Гостин во ОБЈЕКТИВ на МРТВ (25.06.2020)

Гостин во Еуро Фокус на Телма Телевизија (29.05.2020)

Гостин во “Агенда35” МРТВ (14.05.2020)

Гостин во “Ја сакам Македонија” Сител ТВ

Спасот на туризмот годинава е во домашните гости – МИА

Гостин во емисијата „Што не е јасно – Алфа тв (12.03.2020)

Гостин во Слободна ТВ на емисијата (09.03.2020)

Гостин во Телевизија 24 – Тренд анализа (02.03.2020)

Интервју со директорот Љупчо Јаневски на МРТ – 11.08.2019

Гостување на директорот Љупчо Јаневски на МРТ

„Земјава ќе се промовира со маркетинг“ – Прес-конференција во МРТ на 17.07.2019

Интервју со Директорот на АППТ во Утринска програма – Ја сакам Македонија во Сител ТВ, на 13.03.2019

Интервју со Љупчо Јаневски во емисија: И што сега на МРТ, на 11.12.2018

Љупчо Јаневски – во емисија со Мирјана Крстовска и Александар Блажевски

24 Отворено – Може ли и Преспа да испише нова историја за сопствената промоција?

Ја сакам Македонија на ТВ Сител со Љупчо Јаневски

Интервју на директорот Љупчо Јаневски за Независен Весник

Интервју со Љупчо Јаневски: Руралниот туризам ќе ни донесе повеќе туристи

Интервју со Љупчо Јаневски: Македонија напредува во адреналински туризам

Интервју со Љупчо Јаневски: Руралниот туризам ќе ни донесе повеќе туристи

Интервју со Љупчо Јаневски за ”MIA”

Интервју со Љупчо Јаневски: ЕКОТУРИЗМОТ И ЗЕЛЕНАТА ЕКОНОМИЈА

Љупчо Јаневски: Папата Франциск ќе нѝ донесе повеќе туристи и над 400 милиони долари

Јаневски: Македонскиот туристички сектор забележува пад во годината кога домашните туристи доминираа во нашите дестинации

Интервју со Љупчо Јаневски, директор на АППТ: Туризмот годинава ќе го лечиме со туристи од Турција, Полска, Украина и Романија

Јаневски: Домашниот туризам ќе успее да влее повеќе од 200 милиони долари

ЛЮПЧО ЯНЕВСКИ: «Мы рады, что белорусы начинают открывать Северную Македонию!»

Јаневски за српска ПОЛИТИКА: Би сакал да ја доживеат мојата земја на многу поразличен начин или како што љубат австриските туристи да ја нарекуваат Сончева

Македонија, Србија и Црна Гора ќе ја продлабочуваат соработката во туризмот