Насловна Информативни тури

Информативни тури

2023

Информативно патување “This Morning” Велика Британија

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот  оррганизираше информативно патување за реномираната дневна емисија This Morning која се емитува на телевизискиата платформа ITV според рејтинг на гледаност  најгледаната дневна емисија во Велика Британија. Патувањето се одджа во периодот од 17.04 до 20.04.2023 година на локациите Охрид и Скопје. Од ова информативно патување АППТ изврши успешна промоција на туризмот во Македонија на Британскиот пазар со два краткометражни филмови и едно вклучување во живо директно од Охрид кои биле погледнати од повеќе од 3 милиони гледачи во Велика Британија.

Информативно патување РТЦГ Црна Гора

На иницијатива на амбасадата на РСМ во Црна Гора, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот организираше информативно патување за претставници од националната Црно Горска телевизија РТЦГ со цел да се снимат краткометражни туристички епилози за градовите Скопје и Охрид како и вклучување во живо од Охрид. Патувањето се оддржа од 22.10 до 25.10 и се посетија повеќе локации како: кањон матка, старата скопска чаршија, црквата Св. Спас, обзервација на изработка на филигран како и најзначајните верски објекти во Охрид, Самуиловата Тврдина и обзервација на изработка на традиционален Охридски Бисер. Од ова информативно патување АППТ изврши успешна промоција на ЦрноГорскиот пазар.

2022

Информативно патување Турски блогер

 Ова информативно патување се оджа од периодот од 09.07-12.07 2022 година.
Господинот Дасгин кој е споственик на веб страната izinthengit.com како и неговиот инстаграм профил со исто име, и е туристички блогер кој има посетено многу туристички атракции низ целиот свет. Исто така пишува статии за Турските медиуми како hurriyet_seyahat, turizmgunlugu, travelinsightpedia. Нивниот стил на патување е истражување и отворање на нови дестинации и рути за патувачи кои бараат возбуда.

Информативно патување на двајца новинари од “National Geographic Travel” и “AWE365”
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот организира медиумска посета за новинарите Лук Рис (Luke Rees)  и Роб Стјуарт (Rob Stewart) од Обединетото Кралство, чија примарна посетата е скијање и сноубординг на падините на Шар Планина и пишување за адреналинското искуство во магазинот за авантуристички патувања “АWE365”. Искуството и доживувањето на традиционалната македонска храна, традиција и култура ќе бидат раскажани преку туристичка репортажа за градот Скопје во “National Geographic Travel Magazine”.

Информативно патување на Хрватско Македонска Тангента

Ова информативно патување се оддржа на датум  06.06 2022 година во градовите Скопје и Крушево. Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот им помогна на гостите да  се организираат битни состаноци за Хрватско-Македонската тангента и исто така се поптиша меморандум за соработка помеѓу АППТ и општина Примоштен кој ќе ја зајакне нашата релација и секако ќе овозможи идна соработка во областа на туризмот.

Информативно патување ТВ Романија

Ова информативно патување се организираше од периодот од 06.06-09.06 2022 година со цел преставниците од Тв романија, кои се уредници на емисијата “кап компас” да снимаат два документарни филмови на тема културни наследства на Македонија, која ќе биде емитувана на националната Романска телевизија ТВР.

Информативно патување “Алабра Интернатионал”

Информативно патување се организира на датум 02.07.2022 година со цел Македонија да биде овозможена како дестинација за туристите од Обединетите Арапски Емирати.  Почесен гостин беше г-ѓа Марјам Али Бин Тани Алфаласи која е исто така и  СЕО на тур. Агенција Алабра Интернатионал.

Информативно патување “Snowboarder MBM”

Ова информативно патување се одржа на датум 14.03.2022-16.03.2022 година во градовите Битола,Охрид,И Маврово со цел истражување на скијачките капацитети на нашата земја како и снимање на краткометражен филм кој ќе биде промовиран на неколку филмкси фестивали во Германија. Нивниот проект кој е именуван како “Road to Macedonia” ќе ги опфати скијачките потенцијали во нашата држава односно скијачките центри Маврово, Попoва Шапка и Пелистер.

1 Информативна тура “Snowboarder MBM”(5 учесници) од Германија14.03-16.03 2022
2Информативно патување од страна на двајца новинари од National Geographic и AWE.com (2 учесници) од Обединетото Кралство30.03-31.03 2022
3Информативно патување Хрватско-Македонска тангента (4 учесници) од Хрватска06.06-09.06 2022
4Информативно патување ТВ Романија (2 преставници) од Романија09.06-12.06 2022
5Информативно патување Алабра Интернационал-(1 учесник)

од Обединети Арапски Емирати

02.07-04.07 2022
6 Информативно патување на блогер - Мелих Дасгин

(2 учесници) од Турција

09.07-12.07 2022
7Информативно патување “JOK Produzioni” (3 учесници) од Италија26.09-29.09 2022

2021

Шеснаесет тур оператори од Молдавија беа во посета на РС Македонија со цел да се запознаат со туристичките потенцијали кои ги нуди нашата земја како и можностите за отпочнување на туристичка размена.

Промените наметнати од пандемијата со Ковид 19 континуирано и наметнуваат на  Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот потреба за промена на пазари кои се во нејзиниот фокус.

Последнава година има неверојатен интерес за посета на РС Македонија од страна на земјите од источно-европскиот блок, со кои претходно АППТ имала интензивна соработка.

Име на инфо тура 2021ДатаБрој на учеснициЗемја
Туроператори од Молдавија06.12.2021 - 09.12.202116Молдавија

Од овој пазар досега посетите на  РС Македонија биле дел од кружна, комбинирана, автобуска тура Албанија-Македонија, а овој пат посетата на молдавските тур-оператори покрај Охрид и Скопје ќе вклучи и посета на зимски ресорти, хотели, туристички локалитети.

По детектираниот интерес за посета на Охрид и Скопје од страна на нивните туристи, Молдавските тур-оператори ја прошируваат својата програма и наместо како дел од кружна автобуска тура, Скопје и Охрид ќе влезат како независна понуда во каталозите на тур-операторите од Молдавија.

За време на нивната посета на земјава, молдавските тур-оператори остварија средби со домашниот туристички сектор за да подетално и непосредно ги разгледаат опциите за соработка. Скопје и Охрид се во фокусот, но интересот е насочен и на екскурзии во Тетово, Маврово, Струга, Вевчани и Битола.

2019

Име на инфо тура 2019ДатаБрој на учеснициЗемја
Place to go08.02.2019 - 11.02.20194Хрватска
Croatia Airlines09.05.2019 - 12.05.201927Хрватска
WizzAir Memmingen13.09.2019 - 16.09.20195Германија
ТURSAB19.09.2019 - 22.09.201920Турција
Dunyayigeziyorum07.08.2019 - 10.08.20193Турција

PlaceToGo

Информативното патување Place ToGo, беше реализирано во период од 8 до 11 февруари 2019 година, а истото беше организирано и наменето за Хрватски пазар, односно промоција на туристичките убавини и атракции на нашата држава за хрватските туристи.Оваа инфо тура, беше доста специфична од повеќе аспекти, со оглед на тоа што учество земаа претставници од повеќе области не само од туризмот, туку и гастрономијата и новинарството. На хрватските претставници, им беа претставени туристичките богатства кои ги нуди нашата земја во целина, со цел подоцна нивните искуства да ги пренесат на хрватските туристи преку различни канали, односно ТВ-медиумите, социјалните мрежи, радиоемисиите, со што би иницирале и придонеле кон зголемување на бројот на хрватски туристи и ноќевања во земјава. Во текот на ова информативно патување беа посетени Скопје, Охрид, Битола, Кавадарци, Неготино, Демир Капија и Стоби винарија, а посетителите несомнено од тука си заминаа воодушевени и со силни впечатоци. Исто така, ова информативно патување беше добра увертира и за претстојниот саем кој се одржа во Загреб, каде што Република Северна Македонија беше земја партнер на домаќинот Хрватска преку Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот.

Croatia Airlines

Во ова информативно патување учество земаа 10 новинари, 10 тур-оператори и 7 претставници од Кроација Ерлајнс. Истото, се одвиваше во преиод од 9 до 12 мај 2019 година. Имајки го предвид големиот број на посетители, оваа инфо тура беше особено динамична, како и за новинарите и тур-операторите, така и за претставниците на Кроација Ерлајнс. Во текот на истата, го претставивме најдоброто од Скопје, Охрид, Битола, Крушево, Кавадарци, додека новинарите имаа одлична шанса да снимат репортажи за убавините кои ги нуди нашата земја, особено воодушевени од традиционалниот охридски бисер, преубавиот крушевски локум и неповторливите вина од винаријата Тиквеш. А во истото време пак тур-операторите имаа прилика да оформат квалитетна туристичка слика за нашата земја која подоцна ќе би ја понудиле Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Северна Македонија 58 и презентирале на хрватските туристи со што бројот на хрватски туристи во нашата земја би бележел значителен пораст. Главната причина за реализирањето на ова информативно патување беше утврдување на можност за воведување нови авиолинии на релациите Скопје-Сплит и Загреб-Охрид на веќе постоечката Скопје-Загреб.

WizzAir Memmingen

Кон средината на 2019 година беше воведена нова авио линија на релација МемингенОхрид, па токму тоа беше причина плус за посета на германски новинари и претставници на WizzAir Memmingen, во период од 13 до 16 септември 2019 година. Посетителите на ова информативно патување беа запознаени со убавините на Охрид и околните места, за подоцна истите да го понудат токму овој регион како интересна и примамлива туристичка дестинација на германските туристи, но и можност за одблежување на отварањето на новата линија чија главна цел ќе биде да овозможи наплив на многубројни германски туристи, но и туристи од Западна Европа правејќи го Охрид достапен на дланка.

TURSAB

Во соработка со авио-компанијата Туркиш Ерлајнс во период од 19 до 22 септември 2019 година, организиравме информативно патување за претставници од ТУРСАБ и повеќе турски тур-оператори. Ова информативно патување беше организирано со цел да се прикажат турските музеи и споменици, џамиите, седиштето на турската империја и сите остатоци од тоа време за во иднина добро спакувано и промовирано да се претстави токму овој дел од културното наследство како туриситичка атракција за туристите од Турција од страна на турските тур-оператори. Низ историската прошетка, посетителите на оваа инфо тура ги посетија Скопје, Охрид, Битола, Струга и Вевчани

Dunyayi Geziyorum

Можеби едно од најинтересните и секако особено корисни, беше токму ова информативно патување организирано во период од 7 август до 10 август 2019 година, а чија реализација беше поттикната поради взаемниот интерес од наша страна со претставничката од Турција која води ТВ-емисија за патувања и туризам и гастрономија. Овие три дена имавме одлична прилика за промоција на нашата земја во Турција, особено поради фактот дека турскиот туристички пазар е еден од најбрзо растечките пазари. Новинарката од Турција, во посета на Скопје и кањонот Матка, Охрид, Битола и музејот на Кемал Ататурк, сними репортажа за својата емисија која има огромна популарност на социјалните мрежи со повеќе од 320 илјади следбеници, а секоја недела по емисија бележи околу 2 милиони гледачи. Несомнено, прекрасен начин за доближување на нашата земја како примамлива туристичка дестинација за туристите од Турција.

2017

  1. ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОСЕТИ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ЗА СТРАНСКИ ТУРОПЕРАТОРИ, НОВИНАРИ И СЛАВНИ ЛИЧНОСТИ

Организацијата на ФАМ посети на Република Македонија за странски туроператори и новинари е инструмент кој им овозможува на истите одблиску да ги запознаат природните убавините на Македонија, културното богатство, обичаите, традицијата, фолклорот и дригите туристички потенцијали.

Анимирањето на странските туроператори и новинари, кои ќе направат промоција на Македонија во странство, соодветно во земјите од каде доаѓаат; новинарите преку електронските и печатените медиуми, а странските туроператори преку поставување на Македонија како дестинација во нивните програми, се овозможи зголемување на бројот на странски туристи и со тоа зголемување на приходи по основ на туризам.

АППТ ги поддржува логистички и организира B2B средби со туристичките субјекти, хотелиери и туристички агенции од Македонија, со цел започнување на взаемна соработка, добивање на информации за хотелските капацитети и туристичките понуди.

Држава/период на инфо тураНовинари/Тур операториКонтакт
Словенија                                             Јануари 27-29.1. Peter Irvan – преставник на медиумска куќа VISION.SI
2.  Zelesinski Lukasz – преставник на медиум Onet.pl3. Brigita Pungarcic – преставник ADRIA AIRWAYS4.Mojca Mavec- преставник на TV Slovenia5. Gashper Petovar преставник на Planet TV6. Damjana Osters – ADRIA AIRWAYS7.Ksenja Hoshevar- преставник на Druzina медиум
АППТРМ
      Англија  

26-28.02.2017                     

 1. Daniela vagner – Travel Weekly GroupАППТРМ
Холандија

 Maj 2016

1.      Lars Waarden – преставниk на Columbus Travel

2.      Gerbert Van der Aa – преставник на Columbus Travel

АППТРМ
17-21 јули1.Qatar Airways

 

 

АППТРМ
28 Ное – 03 Дек1.      Alex Crevar -  НовинарАППТРМ