Насловна Соопштенија Тур-оператори од Молдавија на инспекциско патување низ РС Македонија

Тур-оператори од Молдавија на инспекциско патување низ РС Македонија

Сподели

Шеснаесет тур оператори од Молдавија се веќе трет ден во посета на РС Македонија со цел да се запознаат со туристичките потенцијали кои ги нуди земјава и можностите за отпочнување на туристичка размена.

По детектираниот интерес за посета на Охрид и Скопје од страна на нивните туристи, Молдавските тур-оператори ја прошируваат својата програма и наместо како дел од кружна автобуска тура, Скопје и Охрид ќе влезат како независна понуда во каталозите на тур-операторите од Молдавија.

“Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот пробува да се прилагоди на промените наметнати од пандемијата со Ковид 19. Очигледна е промоената на пазари кои се во фокусот. Последнава година има неверојатен интерес за посета на РС Македонија од страна на земјите од источно-европскиот блок, со кои претходно не сме имале интензивна соработка. Очекувам отворањето на овие пазари да доне нова енергија, а ние ќе продолжиме да работиме на квалитетна промоција со цел да привлечеме посекувани профили на туристи” – изјави Јаневски, Директор на АППТ.

Од овој пазар досега посетите на  РС Македонија биле дел од кружна, комбинирана, автобуска тура Албанија-Македонија, а овој пат посетата на молдавските тур-оператори покрај Охрид и Скопје ќе вклучи и посета на зимски ресорти, хотели, туристички локалитети.

За време на нивната посета на земјава, молдавските тур-оператори остварија средби со домашниот туристички сектор за да подетално и непосредно ги разгледаат опциите за соработка. Скопје и Охрид се во фокусот, но интересот е насочен и на екскурзии во Тетово, Маврово, Струга, Вевчани и Битола.