Насловна Проекти Планини на Македонија – ТРАНСВЕРЗАЛА 10 ВРВОВИ

Планини на Македонија – ТРАНСВЕРЗАЛА 10 ВРВОВИ

Сподели

Република Македонија е планинска земја со околу 40 планини од кои 12 повисоки од 2000 метри. Ниту една држава во Европа, нема толкав број на самостојни планински целини и планински масиви во однос на својата површина. На сите овие планини има околу 260 интересни и впечатливи планински врвови, од кои 85 над 2000 метри. Меѓу нив, посебно се истакнуваат 10-те врвови наведени во текстот, од кои некои се и меѓу највисоките во нашата држава. За таа цел Комисијата за планинарски патеки при Федерацијата за планинарски спортови излегува со предлог за одбележување на 10 планински врвови во Македонија кои би влегле во врвови на Македонска планинарска трансферзала.

КОРАБ – Голем Кораб 2764 мнв

ШАР ПЛАНИНА – Титов врв 2747 мнв

ШАР ПЛАНИНА – Љуботен 2498 мнв

СТОГОВО – Бабин Срт 2242 мнв

БАБА – Пелистер 2601  мнв

НИЏЕ – Кајмакчалан 2521 мнв

ЈАКУПИЦА – Солунска Глава 2540 мнв

ОСОГОВО – Царев Врв 2085 мнв

ПЛАЧКОВИЦА – Лисец 1754 мнв

БЕЛАСИЦА – Тромеѓа 1881 мнв