Насловна Соопштенија АППТ ја интензивира туристичката соработка со Косово

АППТ ја интензивира туристичката соработка со Косово

Сподели

Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, г-дин Љупчо Јаневски денес оствари средба со претседателот на Косовската комора за угостителство и туризам ОХТ (Oda e Hotelierisë dhe Turizmit të Kosovës), г-дин Хисен В. Согојева, заменикот на комората г-дин Скендер Тачи и претставник на туроператорите на Косово г-дин Фламур Бахтијари.

На средбата се зборуваше за интензивирање на соработката на полето на туризмот, превентивните мерки и предизвиците кои ги имаме во време на пандемијата со Ковид 19, но и за можностите за нови инвестиции во туристичкиот сектор. Зголемување на бизнис патувањата и турите низ градовите не беа изоставени како точки на средбата, а исто така и потребата од поголема промоција на туристичките потенцијали помеѓу овие две земји.

Еден од приоритетите за блиска иднина е воспоставување на туристичка зелена зона на непречено патување помеѓу двете земји, но и интензивирање на соработката преку овозможување на Б2Б средби на приватниот туристички сектор преку онлајн конференција помеѓу АППТ и Комората за угостителство и туризам на Република Косово. Согласно оваа иницијатива и во насока на реализација на зацртаните планови, АППТ и Комората за угостителство и туризам на Република Косово во наредниот период ќе потпишат и меморандум за соработка, со што и официјално би ја отпочнале соработката.