Насловна Соопштенија Дојран и Демир Капија интензивно работат на збогатување на туристичките содржини

Дојран и Демир Капија интензивно работат на збогатување на туристичките содржини

Сподели

Железната порта или Демир Капија, покрај Демиркаписката Клисура и виното, се повеќе станува дестинација и за гастрономија. Општината која интензивно работи на означување на најзначајните туристички локалитети, неуморно се подготвува и за денот на вљубените, негувајќи ја и домашната традиција со закројување на лозјата.

Акцентот на Демир Капија е ставен на руралниот туризам, како и можностите за развој на еко туризмот, што е од особена важност во време на пандемија. Винската приказна Демир Капија ја збогатува со вкусна храна, правејќи ја совршена ено-гастро дестинација за сите годишни времиња.

Како Демир Капија, така и Дојран не застанува со подготовките за туристичката сезона 2021 година. И покрај тоа што најголем број на гости се очекува да бидат домашните туристи и гостите од регионот, општината дополнително поставува знаци и сигнализација и за странски туристи, правејќи го Дојран поатрактивна туристичка дестинацијата.

Ено-гастро туризмот и во оваа општина е од огромно значење, со што промоцијата се става на дојранскиот крап кој може да се вкуси во оваа дестинација која претентира да биде една од посериозните еко-пријателски дестинации за одмор.

Оваа 2021 година очекувањата се дека туризмот полека но сигурно ќе се враќа во нормалата, но сеуште, главна потпора ќе бидат домашните и гостите од регионот. Руралните области ќе го доживеат својот пик во посета на гости, и покрај тоа што ќе се преферираат кратки патувања во помала група на луѓе или семејства. Кампањата за подигнување на свеста на домашните туристи за домашниот туристички потенцијал “Дома си е дома”, продолжува и понатаму откривајќи што се може да се посети во нашата држава, а да биде според мерките и протоколите за заштита од Ковид 19.