Насловна Соопштенија Потпишан меморандум на соработка на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот...

Потпишан меморандум на соработка на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и Факултетот за туризам и угостителство во Охрид

Сподели

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и факултетот за Туризам и угостителство од Охрид потпишаа меморандум за соработка. Потпишаниот меморандум опфаќа широк опсег на активности на полето од туристичката индустрија, меѓународна соработка, ИПА-меѓународни проекти и континуирано подигање на човечките ресурси во Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот –  АППТ. Во просториите на факултетот за Туризам и Угостителство во Охрид меморандумот го потпишаа деканот на факултетот проф.д-р Цветко Андреески и директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот д-р Љупчо Јаневски.

Посебно се радувам на подигање на соработката која и досега беше добра на уште повисоко ниво на овие две институции пред се во време на пандемија и создадената нова реалност во туристичката индустрија. Искуствата и стручноста со која располага факултетот за туризам и угостителство во Охрид  и Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ќе допринесе до заедничка работа и континуирано подобрување на човечките ресурси, промотивните активности и градење на нови содржини во македонскиот туристичкиот сектор кои се повеќе се наметнуваат како главен фактор во закрепнување на оваа област истакна Јаневски.

Македонскиот туристички сектор полека закрепнува од пандемијата и се очекува да се остварат предвидените резултати од стратегиското планирање на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот за 2021 година од 2,2 милиони ноќевања и 20-30% скок на странските туристи споредбено со 2020 година.