Насловна Соопштенија Јаневски: Државава има идеални услови за развој на спортското качување

Јаневски: Државава има идеални услови за развој на спортското качување

Сподели
На денешната тркалезна маса на тема: Маврово – дестинација за спортско качување се разменија искуства и информации во однос на досегашните активности и инвестиции од различни засегнати страни за развој на активниот туризам во Република Северна Македонија.
Со посебен акцент на спортското качување, како и дискусија околу потенцијалот и предизвиците за развој на Република Северна Македонија како дестинација за спортско качување, уште еднаш се потврдија идеалните услови за развој на авантуристичките форми на туризам со кои треба да понудиме и квалитет.
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот пред неколку месеци го заврши проектот за спортско качување и алпинизам на локациите Матка, Маврово, Кадина река и Демир Капија, а на дел од нив се поставија патокази и инфо табли за спортско качување. Целта на ваков тип на активности е поддршка на активниот туризам во земјава, којшто се засилува преку јавна дебата и дискусија на работни средби со кои дополнително ќе се откријат нови рути и промоција на РС Македонија како дестинација за спортско качување.
Подигнување на адреналинот е ултимативната цел на качувачите, а тоа ја прави дестинацијата совршена за развој активен туризам, земајќи предвид дека веќе ги имаме предусловите за идеален развој на овој спорт.
На средбата организирана од Програмата за зголемување на пазарната вработливост – ИМЕ, поддржана од Швајцарската агенција за развој во соработка Амбасадата на Република Франција во Република Северна Македонија Македонска Спортско Качувачка Федерација присуствуваа учесници од општина Маврово и Ростуше Национален Парк Маврово, Агенција за промоција и поддршка на туризмот, Агенција за млади и спорт, тимот за спасување во рамки на Македонска Спортско Качувачка Федерација, Федерација на планинарство на Северна Македонија, Ресорт Маврово, Ski hut Gorica, Ski hut Carevec, комплекс Кораб Трница и НВО Так.
На тркалезната маса се придружија и претставници од Француската Качувачка Федерација, кои во моментот престојуваат во Република Северна Македонија за изработка на нови насоки за качување, како и главниот уредник на француското списание Grimper.