Насловна Соопштенија Средба на директорот на АППТ д-р Љупчо Јаневски со градоначалникот на Струмица...

Средба на директорот на АППТ д-р Љупчо Јаневски со градоначалникот на Струмица г-дин Костадин Костадинов

Сподели

Струмица општина со силна волја за максимално искористување на туристичките потенцијали

Соработката помеѓу општина Струмица и Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во периодот што следи ќе биде фокусирана на зголемена видливост на туристичките манифестации кои се традиција во струмичкиот регион.

Директорт на АППТ д-р Љупчо Јаневски на средбата со градоначалникот на Струмица г-дин Костадин Костадинов ја потенцираше важноста од зголемување на туристичките содржини и зајакнета промоција на алтернативните и руралните форми на туризам. Струмица е културен и трговски центар на Југоисточниот регион и “градот на ѕвездите под Царевите кули” треба да блеска со својот сјај, истакна Јаневски. Иднината за зајакнување на струмичкиот регион во туристички центар е преку аплицирање на европските ИПА проекти за преку-гранична соработка, следење на туристичките трендови, создавање на туристичко биро, интегрирана промоција преку различни форми на медиумска застапеност.

Струмичкиот Карневал е туристички бренд на градот и еден од најзначајните обичаи и традиции од таков вид во државава. Главната карневалска вечер на годинешното издание на Интернационалниот струмички карневал ќе се одржи на 25 февруари и се очекуваат гости од земјава и странство. Уште една манифестација која привлекува домашни и странски гости е фестивалот на камерен театар „Ристо Шишков“, кој се одржува од 1992 година во чест на великанот на македонската глума, Ристо Шишков во Струмица.

Интересите на туристите се менуваат, потребно е прилагодување на понудите, но она што не се менува во регионот е природна убавина. Смоларските водопади на планината Беласица и Колешински водопади на реката Баба за посетителите имаат туристичко-рекреативна функција, пристапни патеки и уредени локалитети за туристите и локалците. Истите ќе се промовираат преку виртуелна реалност, Струмица е дел од прекуграничниот проект „ABOVE”. Проектот „ОД ГОРЕ“ има за цел да ги прикаже најдобрите природни и географски знаменитости  на начин досега несоодветен и спектакуларен. Ова спектакуларно воздушно патување низ областа ќе открие како традицијата, атракциите и природните чуда ги сочинуваат овие региони и ќе ги прикаже луѓето кои ги одржуваат своите традиции во живо.

Сегментираните форми на туризам, како што е религиозниот овозможуваат посета на Манастирот  Св. Леонтиј, с. Водоча (ХI век) Струмица, чии возобновените конаци повторно станаа резиденцијален комплекс на Струмичката епархија. Манастирот Св. Богородица Елеуса, с. Вељуса (ХI век) една од најстарите македонски цркви, која никогаш не била уривана, ниту обновувана како што е изградена, таква е и денес, со отпечатоци од забот на времето. Манастирот се наоѓа над селото Вељуса кај Струмица, прекрасна панорамска глетка на Струмичкото Поле.

Директорот Јаневски и градоначалникот Костадинов согласни се дека новите форми на туризам и растот на оваа стопанска гранка го поттикнува и локалниот економски развој на струмичкиот регион, и следните активности ќе значат заедничко учество на интернационалните саеми за туризам. Струмичкиот регион се карактеризира со туристичко географска положба која претставува одредена туристичка вредност и важен фактор за туристичкиот развој на еко-туризам, промоција на планинско велосипедски патеки на Беласица, како и валоризација на историско-културениот туризам во регионот.