Насловна Соопштенија Повеќе од 15000 холандски туристи се очекуваат во Охрид оваа година

Повеќе од 15000 холандски туристи се очекуваат во Охрид оваа година

Сподели

На интернационалната саемска манифестација во Холандија –“Vakantiebeurs Utrecht” која се одржува од 12ти до 15ти јануари 2023 македонските туристички потенцијали во комбинација со македонски вина и храна се промовирани на првиот ден од саемот, во заедничкa организaција на АППТ и ТУИ- Холандија.

Интересот за македонскиот туристички пазар е зголемен и нашата дестинација се повеќе е застапена во програмите на туроператорите од Холандија, но и генерално во овој дел на Европа. На презентацијата покрај голем број на туроператори присуствуваше и Бети Јачева в.д амбасадорка на Северна Македонија во Холандија, како и поголем број на хотелиери и туроепратори од Охрид.

Потврдени се чартери за средината на месец мај до Охрид, по четири пати неделно, додека во висока сезона нивниот број ќе биде шест чартери неделно од Холандија и дополнително поставување на Македонија во кружните патувања. Очекувањата на ТУИ – Холандија за 2023 година се приближно 15000 туристи, што претставува најголема бројка досега. Од Велика Британија се најавени два чартера неделно од Манчестер и Лондон со кои се очекува за 2023 година дополнителна посета од 5000 до 6000 туристи од ТУИ – Обединето Кралство.

Очекуваме во 2023 година да ги надминеме бројките од 2019 година од Холанскиот пазар по бројот на туристи и остварени ноќевања како и значителен скок од другите пазари, кои ќе овозможат постигнување на зацртаната цел од 3,2 милиони ноќевања и повеќе од 460 милиони долари туристички промет. Ова претставува уште еден доказ дека туристичката индустрија во нашата земја има огромни потенцијали за раст и нејзино сериозно учество во македонската економија.

Новата реалност во туристичката индустрија овозможи зголемен фокус на активните форми на туристичка понуда, eно-гастро концептот, eко-туризам и генерално руралниот туризам што преставува предност на нашата дестинација, која има идеални услови и можности за развој и промоција на овие туристички содржини.