Насловна Соопштенија Агенцијата за туризам предвидува зголемување на полски туристи и во 2019 година...

Агенцијата за туризам предвидува зголемување на полски туристи и во 2019 година помеѓу 40 до 50 отсто

Сподели

Македонија заедно со уште 500 изложувачи од 50 држави, три дена од 22-ри до 24-ти ноември ќе биде промовирана на 25-тото издание на меѓународниот саем за туризам во Варшава, “TTWARSAW”.

Претставници на Агенцијата за туризам предводена од директорот Љупчо Јаневски, како и претставници од приватниот сектор, ресторан Острово Св Наум, ТА МакСан, ТА Савана, хотел Инекс Горица, општина Охрид, ТА Тајм то Травел и ТА Енџој Балканс, три дена ќе ги промовираат туристичките содржини на нашата земја пред полскиот туристички пазар.

На саемот се одржаа состаноци со поголем број туроператори од Полска и туроператори кои веќе ја работат Македонија, како: “RegoBis”, “Rainbow Itaka” и “VisitBalkans”. Истите ќе ја збогатат програмата за Македонија во 2019г, односно дополнително покрај чартер летовите и кружни балкански тури, кружни тури да се понудат само во Македонија од 5 до 7 дена. На овој начин поголем број на полски туристи ќе ја запознаат Македонија и нејзините туристички атракции. Исто така голем број на полски туроператори изразија заинтересираност за манифестациите кои се одржуваат во нашата земја. Галичка свадба, Охридско лето, Струшки вечери на поезијата, филмскиот фестивал Манаки во Битола, Пиво фест, Вевчанскиот карневал, Струмичкиот карневал како и гастрономските фестивали и винските патишта се дел од настаните кои преку цела година ќе бидат доволно атрактивни за полските туристи.

Директорот Јаневски на македонскиот штанд, одржа состанок со ТО Рего Бис кој се значајни партнери на Македонија, за зацврстување на нашата позиција на полскиот туристички пазар. Туристите од Полска бележат раст од 56% со остварени ноќевања кои се за 78% во пораст, за период јануари-септември 2018, споредбено со 2017г.

Би сакале да потенцираме дека Агенцијата за туризам на саемот во Варшава учествува заедно со рекорден број на ко-егзибитори, на најголем репрезентативен штанд и посетители од македонскиот туристички сектор. Македонското пристутво беше збогатено и со македонскиот амбасадор во Полска, г-дин Васил Пановски. Агенцијата за туризам очекува да продолжи трендот на зголемување на полски туристи и во 2019 година помеѓу 40 до 50 проценти.