Shtëpi Проекти НАСТАНИ И МАНИФЕСТАЦИИ ПО МЕСЕЦИ И РЕГИОНИ

НАСТАНИ И МАНИФЕСТАЦИИ ПО МЕСЕЦИ И РЕГИОНИ

Pjesë

НАСТАНИ И МАНИФЕСТАЦИИ ПО МЕСЕЦИ И РЕГИОНИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈАНУАРИ

 

 

 

 

 

ГЕВГЕЛИЈА

–       3 и 4-ти Јануари -Божиќен Панаѓур

–       7-ми Јануари Приредба по повод Божиќен Панаѓур – Фондација Аполонија

 

ДОЈРАН

–       5 јануари- Коледе

–       14 јануари – Стара нова година

–       19 јануари- Водици

 

НОВО СЕЛО

–       13-14 ЈАНУАРИ- СТРАНЧИНАРСКИ ИГРИ С. Мокриево

 

РАДОВИШ

–       13-ти Јануари-Василица, Маскембал „ Џамаја “- с.Ораовица

 

ЗРНОВЦИ

–       13 јануари-Василица ,,СУРОВА’’

–       19 јануари- водици

 

ПРОБИШТИП

–       5 јануари- Бадниково гранче

–       14 јануари- Василичел коктел

–       19 јануари- водици

 

ВИНИЦА

–       19 јануари- водици- с. Јакимово

 

БЕРОВО

–       20 јануари Ратевски карневал “Бамбурци“ (општина Берово)

 

ЛОЗОВО

–       5 јануари-коледарски огнови

 

КАВАДАРЦИ

–       6 јануари- фестивал на вицот и шегата ,,Дедо цепи бурина”,

 

РЕСЕН

–       13 јануари- Василица

–       14 јануари – Стара нова година

 

БИТОЛА

–       5 јануари – КОЛЕДЕ

 

ДЕМИР ХИСАР

–       19 јануари- Богајавление свечености- водици

 

КРИВОГАШТАНИ

–       7 јануари – панаѓур во населеното место Обршани

–       14 јануари- Василичарска свадба, концертен собир по повод Водици,

–       31 јануари “Св.Атанасиј“

 

КРУШЕВО

–        5-јануари -верски празник Дева

–        8-15 јануари- зимски саем на книгата

–        19 јануари – Водици

 

АЕРОДРОМ  

–       6 јануари- бадникови огнови

–       13 јануари-Мичурински средби

 

ГАЗИ БАБА

–        19 јануари- Пивтијада

 

КАРПОШ

–       6 јануари- БАДНИК

 

ИЛИНДЕН

–       19 јануари- водици,

–        20 јануари Етно вешта жена

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       6 ЈАУАРИ – БАДНИК

–       19 јануари- пивтијада

 

КРАТОВО

–       30 јануари Панихида по повод смртта на Павел Шатев

 

БРВЕНИЦА –

–       6 јануари – одбележување на Божиќ

–       19 јануари- Водици,31 јануари св.Атанасиј

 

ЈАГУНОВЦЕ

–       7 јануари Божиќ,

 

ВЕВЧАНИ

–    12 јануари Вевчански карневал

 

 

 

 

 

ФЕВРУАРИ

 

 

 

ДЕЛЧЕВО

–        Февруарски поход

 

СВЕТИ НИКОЛЕ

–       28 Февруари- Меѓународен фестивал на изворен фолклор “Тодорица“

 

ДЕМИР КАПИЈА

–       9-14 февруари – Недела на Традицијата Св.Трифун

 

ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

–        11 Февруари “Слатка мистерија“

 

СТРУМИЦА

–   21 Февруар Струмички карневал

 

 

 

 

МАРТ

 

 

РАДОВИШ

–       1-ви Март, Манифестација „ Мартинки

 

КРУШЕВО

–       1-2 Март –Сноуборд Фис“  меѓународен натпревар

–       13 Март Празнување на “Марта

 

ПРИЛЕП

–       2 Март Прочкарска смеа за секого

 

ДОЛНЕНИ

 

–       7 Март- Ден на наставникот Албанска националност

 

ИЛИНДЕН

–        Концерт по повод 8 Март-(Ансамбл за народни песни и ора “Илинден 72“)

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       9 Март- Тодорица

 

 

ПРОБИШТИП

–       21 Март Зелникот На баба

–       31 Март Пробиштипски маскенбал, Велигденски средби

 

РЕСЕН

–       21 Март Денови,  напролетта

 

ШТИП

–       22 Март Четириесет маченици

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АПРИЛ

 

 

ГЕВГЕЛИЈА

–       1 Април – Априлијада          Пионерски дом

 

ДОЈРАН

–        1 Април – Априлијада

 

РАДОВИШ

–       1 Април – Априлијада

–        7 Април  Училишен научен саем

–         2 Април – “Фестивал велигденски средби 2015“ с.Ораовица

 

ПЕХЧЕВО

–       1 Април Детски театарски претстави, Претстави за возрасни, Ден на шегата, маскенбал

 

РЕСЕН

–       1 Април –Ден на маски и шега, Велигденски средби

 

КУМАНОВО

–       18 април- Меѓународен натпревар во модерен танц „Денс Фест Куманово

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       1 Април – Априлијада

–       17 Април – Велигденско јајце

 

 

 

 

 

 

МАЈ

 

 

 

ГЕВГЕЛИЈА

–       4-ти Мaj – Патронен празник на Матична библиотека “Гоце Делчев”

 

БОГДАНЦИ

–       1Мај Првомајски трки во с.Стојаково

 

ВАСИЛЕВО

–       7 Мај Ѓурѓовденски коњски трки,

–       26 Мај Планинарски марш „По патеките на Мис Стон“ (општина Василево)

 

РАДОВИШ

–       9-ти Мај, Манифестација „ Европски ден во Радовиш “

–        24-ти Мај, Ден на просветителите Св.Кирил и Методиј

–        6 Мај- Ѓурѓовден с.Видовиште

 

ПРОБИШТИП

–       20 Мај Дефиле на матуранти

 

КОЧАНИ

–       6 Мај Ѓурѓовден

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

–       24 мај 2015 – Св. Кирил и Методиј

–       Мај 2015 – Меморијален турнир „Миле Јаневски Џингар 2

 

ДЕМИР ХИСАР

–       2-7 мај – „ДЕНОВИ НА СМИЛЕВСКИОТ КОНГРЕС“

 

КРИВОГАШТАНИ

–       2 Maj “Денови на Смилевскиот конгрес“

–        7- Мај –Денови на смилевски конгрес,

 

ПРИЛЕП

–       15-17 Мај –Денови на Крали Марко,

–        26 Мај Мариовско-Мегленски средби во Мариовското село Витолиште

 

КРУШЕВО

–       24 Мај Музичка манифестација „Златен глас“ н.м. Лачани

 

АЕРОДРОМ

–       9 Мај Ликовен конкурс по повод одбележувањето на денот на европа

 

БУТЕЛ

–       26 Мај Спомени за Борис Трајковски (општина Бутел)

 

ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

–       1 мај Ден на Трудот( во с.Кучково војничко гравче, играње на традиционални игри кои се играле порано во селото попратено со медиуми, видни личности и сл.)

 

СТУДЕНИЧАНИ 

–       1 мај- Борење во слободен стил

ИЛИНДЕН

–       Литературна манифестација „Илинден” (општина Илинден) *последната недела од мај

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       20 Мај – Ден на пожарникарите,

–       24 Мај Ден на македонските просветители Св.Кирил и Методиј (општина Крива Паланка

 

БРВЕНИЦА

–       Волковски средби (општина Брвеница) трета недела во мај

 

JАГУНОВЦЕ 

–       20 Мај Масовен турнир во мал фудбал на терен со вештачка трева во с. Јанчиште

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈУНИ

 

 

 

 

ДОЈРАН

–       21 – 26 Јуни Летно кино

 

КОНЧЕ

–       12 јуни – Петровден, Празник на општината

 

РАДОВИШ

–       8 Јуни – Св.Троица, Фолклорен фестивал „ Оро Весело “

–       Радовишко Културно Лето 2015 & Топол културен бран 2015

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

–       7 Јуни –Манифестација “Бабина баница 2015“

 

ДЕЛЧЕВО

–       10 Јуни – Ден на културата меѓународна манифестација

 

БИТОЛА 

–       10 Јуни – Ден на културата

–        25 -29 Јуни Интернационален младински арт фестивал Битола отворен град – изложба на класични автомобили

 

НОВАЧИ

–       27 – 28 Јуни – Џип турнир низ Мариово

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       10 Јуни – Ден на културата – Копаничарска колонија Краиште

Охрид

–        5 Јуни – Ден на екологијата

 

ДЕБАРЦА

–       15 -20 Јуни – Отварање на ликовна колонија Дебарца с.Белчишта

–        2 Јуни – Селска слава Св.Никола

–        30 Јуни – празникот на Сите Свети во Лешани и посета на истоимениот манастир

 

СТРУГА

–       26 Јуни – 8 Август – Вевчанско културно лето

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЈУЛИ

БОСИЛОВО

–       31 јули- иселенички средби

 

РАДОВИШ

–        8 јули-Св. Тројца слава на с Мородвиc

 

КОЧАНИ

–       1-12 јули- петровденски конаци

 

ДЕЛЧЕВО

–        13 јули – Гоцеви денови, 7 септември Ден на Ослободувањето на Делчево

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

–       3-5 јули 2015 – Музички фестивал True Sound of Kamenica 2015

 

ПЕХЧЕВО

–       10-13 јули- Фестивал на дувачки оркестри,

–        12-13 јули-Традиционално одбележување на на празникот Пехчевски Павловден и Етно саем

 

ВЕЛЕС

–       20-30 јули – меѓународен фестивал на античка драма СТОБИ

 

ГРАДСКО

–       13-20 јули – интернационален фестивал на античка драма

 

РЕСЕН

–       6-11 јули – Актерот на Европа

 

БИТОЛА

–       24-26 јули-Културно-туристичка манифестација-Локум фест музика и традиција

 

НОВАЦИ 

–        културно лето (јуни-август)

–        27-28 јуни -џип турнир низ Мариово

ДЕМИР ХИСАР

–       7 јули-Иванден

–       12 јули – Петровден Јули – ИСЕЛЕНИЧKИ СРЕДБИ – на секои 2 години

 

КРИВОГАШТАНИ

–       20 јули-15 агуст – Турнир во мал фудбал во населеното место Обршани

 

ДОЛНЕНИ

–       5-7 јули Фестивал на народни инструменти и песни – Пеце Атанасовски

 

КРУШЕВО

–       25-31 јули- Крушево Етно Град

–       20-30 јули Топол културен бран

 

АЕРОДРОМ

–        27 јули- Коњанички марш

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       24 Мај Ден на Македонските просветители Св.Кирил и Методиј

 

МАВРОВО-РОСТУШЕ

–       11  јули- овчаријада

–       12 јули-Галичка свадба-Петровден

 

ОХРИД

–       Почеток на јули (не е дефинирана датата), Бело лето во Охрид,

–        29-4 јули- Меѓународен филмски фестивал – еко фестивал – пливачки маратон

–        3 јули – Свети Наум Охридски Чудотворец

–        6- 11 јули Балкански фестивал

–        12 јули – 20 август Охридско лето

 

СТРУГА

–       29-11 јули- Вевчански видувања

–       12 јули- Петровден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

АВГУСТ

 

 

РАДОВИШ

–       21-ви Август, Манифестација „ Св.Спасо Радовишки “

–       Август , Јуручки Фестивал 2015

 

ШТИП

–       24 јуни-2 август – Штипско културно лето

 

КАРБИНЦИ

–       28август-Селска слава Успение на Пресвета Богородица/ Голема Богородица во с. Карбинци и с. Козјак

 

ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО

–       4 јули-2 август- илинденски спортски игри (голем фудбал) с.Чешиново

 

ПРОБИШТИП

–       21–28 август-Недела на спорт и култура

–       28 август-Голема Богородица, Ден на рударите и Ден на град Пробиштип

 

МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

–       15 и 16 aвгуст 2015 – Денови на дијаспората

–       24-29 август 2015 – Каменичко Културно Лето 2015

           

ВИНИЦА

–       28 август-Селска слава во с.Јакимово

 

БЕРОВО

–       10-18 август- Ликовна колонија Берово

–       23-28 август-Меѓународен фолклорен фестивал “Малешевски фолклорни средби“ во рамки на културното лето

–        23-28 август- ден на општината

–        28-20 август Етно плоштад фестивал и Меѓународен саем на традиционални прoизвод и “Малешевијата надланка.

 

ВЕЛЕС

–       8 август- Меѓународен фолколорен фестивал

 

ЛОЗОВО

–       20- 2 август- Илинденски денови на спортот и културата

 

ДЕМИР КАПИЈА

–       10-27 август турнир во мал фудбал

–       13–27 август-Турнир во мал фудбал                                                                27-28 август-Прославување на Голема Богородица Панаѓур

–         27-28 август-Панаѓур Голема Богородица

 

БИТОЛА

–       29-2 август- Фестивал на народни игри и ора Илинденски денови

–       11-15 август-Фестивал на современа уметност„АКТО

–        28 август отпелистерски средби“ с.Трново Саем на локални производи и услуги

 

ДЕМИР ХИСАР

–       28 август -“Славење на Пирејот“

–        2 август – „Илинден“ – прослава во с. Смилево

 

КРИВОГАШТАНИ

–       20 јули-15 агуст – Турнир во мал фудбал во населеното место Обрршани

–       27 август-Топол културен бран

 

КРУШЕВО

–       25-31 јули- Крушево Етно Град

–       26- 10 август- летен саем на книга

–       31-10 август- Научно културни средби – Десет дена Крушевска република

–       20 јули-  15 август- Етно село- изложба на домашни ракотвоби

–       Рели крос

–       18–19 август-Преображение Христово

–       19–26 август-Светски куп во Параглајдинг „Крушево 2014“

–       20-30 август-Топол културен бран (општина Крушево)

 

АЕРОДРОМ

–       28 август-Успение на Пресвета Богородица

 

КАРПОШ

–       15-20  август-Карпошово лето

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       20-31-август-Топол културен бран

–        23 август- JOY FEST

–       25-27 август-Интернационален фолклорен фестивал Св.Јоаким Осоговски

–        29 август-Св.Јаоким Осоговски заштитник на градот

 

ОХРИД

–        12- Август 20, Фестивал Охридско лето

–       3 август Вечери на Живко Чинго

15 август-Ден на граничарите

–       17 август-Поетска ноќ во Велестово

–       8 август – Ден на АРМ

–       21–24 август-Охридски трубадури

–       23–27 август-Меѓународен хорски фестивал

–       25 август-Охрид фест

 

СТРУГА

– Струшки вечери на поезијата (последна недела од август)

 

ДЕБАРЦА

–       7–28 август-Празник на Голема Богородица во с. Ботун

 

ВЕВЧАНИ

–       26 јуни-8 август – Вевчанско културно лето

–        18-18август-Меѓународниот фолклорен фестивал ,, Пображение

 

ЦЕНТАР-ЖУПА

–       15-17 август Ден на Печалбарите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                   СЕПТЕМВРИ

 

 

 

НОВО СЕЛО

–       8 септември – Ново Фест фестивал на храна и вино на Колешински водопад

 

РАДОВИШ

–       21 Септември – Ден на мирот манифестација “Слобода без крај“

 

ШТИП

–       23 – 25 Септември Пастрамалијада

 

ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО

–        21 Септември – Денот на општината

 

ПРОБИШТИП

–       8 Септември – Ден на ослободувањето на Пробиштип и ден на независноста и самостојноста на РМ

–        21 Септември – Мала Богородица с.Лесново

 

ДЕЛЧЕВО

–       7 Септември – Ден на ослободувањето на Делчево

–       20 Септември – Ден на сливата

 

ПЕХЧЕВО

–       7 Септември – Ден на ослободувањето на Пехчево

 

РЕСЕН

–        26 – 29 Септември – Преспански Јаболкобер

 

НОВАЦИ

–        2 -11 Септември – Успение на Св.Богородица – велосипедски крос низ Мариово

 

ДЕМИР ХИСАР

–        Денот на општината

 

 

КРУШЕВО

–       8 Септември – ден на ослободување на Крушево и ден на независноста на РМ

–        26 -27 Септември “Слатки перспективи“ државен натпревар по угостителство и туризам

 

СТАРО НАГОРИЧАНИ

–       30 Септември – Бајловски средби

 

КРИВА ПАЛАНКА

–       15 – 21 Септември – Меѓународен театарски фестивал Св.Јоаким Осоговски

 

ТЕТОВО

–       20 Септември – Меѓународниот ден на преводот

 

ОХРИД

–       21 Септември – Меѓународен ден на мирот

–       22 Септември – Меѓународен ден без автомобили

–       28 Септември – Меѓународен ден без автомобили

 

 

 

 

 

 

ОКТОМВРИ

ВАСИЛЕВО

–       27 Октомври Марш до Варварица

 

 РАДОВИШ 

–        23.10, 24.10 и 25.10,  Манифестација „ САМУН ЕМ ТАТЛИЈА

 

ПРОБИШТИП

–       5 Октомври – Ден на учителот,

–        22 октомври – Профест

 

ДЕЛЧЕВО

–       11 Октомври Ден на востанието на Македонскиот народ

 

ДЕМИР КАПИЈА

–       24-27 октомври Алпинистичка Балканијада

 

БИТОЛА

–       2-12Октомври – Интернационален фестивална класична музика„ИНТЕРФЕСТ“,

–       20 Октомври Традиционалната трка во мотокрос во с. Братин Дол, – Месец на книгата (општина Битола)

 

ДЕМИР ХИСАР

–       16 октомври – РОДНОКРАЈНА СРЕДБА НА ДЕМИРХИСАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

–       23 октомври – ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА – чествување во с. Смилево

 

ИЛИНДЕН

–       23 Октомври – Ден на македонската револуционерна организација

 

КРИВА ПАЛАНКА

–        8 Октомври – Празник на градот

–       11 Октомври  Ден на востанието,

–       23 Октомври – Ден на македонската револуционерна борба

 

ТЕАРЦЕ

–       26 Октомври Ден на гравот

 

 

 

 

 

 

 

НОЕМВРИ

Гевгелија

–       7 Ноември – Месец на книгата – Матична библиотека “Гоце Делчев“

–        7 Ноември – Доделување награда на признати и истакнати граѓани

 

ДОЈРАН

–       5 Ноември – Ден на ослободување на Дојран, Дојранска автентика, Вешта жена

 

РАДОВИШ

–        6 Ноември – Ден на ослободување на Радовиш

–         13 – 15 Ноември – Караманови поетски средби

 

ЗРНОВЦИ

–       8 Ноември – Ден наопштина –рамо на црква “Свети Димитриј“

 

 

ВЕЛЕС

–       19 – 20 Ноември Велешка питијада

–       24 Ноември – Пензионерите пеат

 

НЕГОТИНО

–        8 Ноември –Ден на општината

 

КАВАДАРЦИ

–       7 Ноември ден на општината

 

БИТОЛА

–        2 -4 Ноември –Одбележување на денот на ослободувањето на Битола

 

КАРПОШ

–       3 Ноември – “Ем умеам, ем можам“

–       2 Ноември – “Вешта рака“

–       3 Ноември – Ден на Карпош

 

ВЕВЧАНИ

–       8 Ноември – Митровден

 

 

ДЕКЕМВРИ

БОСИЛЕВО

–       20 Декември Новогодишно-  Божиќен турнир (општина Василево)

 

РАДОВИШ  

–       31-ви Декември, Дочек на новата 2016 година.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАСТАНИ БЕЗ ТОЧЕН ДАТУМ

 

–       Поетска манифестација “Љубовта водилка” -Дом на култура

–       Распеана чаршија – Дом на култура

–       Годишен концерт на Ансамбал за традиционална музика и ора -Бојмија

–       Меѓународна ликовна колонија Аполонија – Фондација Аполонија Топол културен бран

–       Топол културен бран Мултимедијален Арт фестивал “Бош” – Мултимедијален центар

–       “Смоквијада” – Здружение на граѓани -Општински натпревар – Млади библиотекари – Матична библиотека “Гоце Делчев”

–       Месец на книгата –  Матична библиотека “Гоце Делчев” Седмоноемвриска културна недела (одбележување на општинскиот празник 7-ми Ноември)

–       Манифестацијата Денови на комедијата „Смеата –мелем на душата“ Литературен награден конкурс – Матична библиотека “Гоце Делчев”

–       Фолклорен ѓердан –  Пионерски дом

–       Постојана Афирмативна изложба на дела на уметници од Гевгелија  – Фондација Аполонија

–        Парагвајдинг куп Чашка

–       Меморијален фудбалски турнир „Благој

–       Котларовски-Баги

–       Меѓународен ракометен турнир „Младост“.

–       Почеток на јули (не е дефинирана датата), Бело лето во Охрид

–       -Фестивал на вино и сирење (прва половина на август- дата не е дефинира сеуште)

–       Охридска софра (втора половина на август, околу празникот Богородица)

–        Август, Меѓународен пливачки маратон

–        Август, Охрид фест

–        Август, Вечерите на Живко Чинго

–        Август, Поетска ноќ во Велестово

–       Велигденски кули“, кулурно промотивна манифестација која се одржува секоја година на вториот ден на Велигден и

–       „Костенијада“, манифестација која се одржува во месец Ноември, веднаш по завршување на бербата на костените (нема постојан датум).