Panaire internacionale

Paraqitu për më shumë informata nga APPT

Maqedonia në
media të huaja

Serb
Bullgare
Shqiptar
Anglisht
Frëngjisht
Rusisht
Suedez
Polonisht
Holandez
Slloven
Turk
Italian
Croatian
Çek
Japonez
Norvegjez
Amerikan
Australian
Gjermanisht
Danez
Izraelit
Irlandez
Finlandez
Belgian
Kosovë
Romancë
Katarit

Udhëtime informuese

Loading

3 days ago

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија #АППТРМ заедно со Македонската алпинистичка федерација #МАФ работат на проект за уредување на 4 алпинистички локалитети во Македонија: Матка 2, Демир капија, Лешница и Остра Карпа.

Со денешното подигнување на потребната опрема, во наредните 6 месеци треба да се работи на подобрување на состојбата и безбедноста во алпинистичките локалитети, со што ќе се заменат дотрајаните клинови со нови, а со тоа ќе се подобри и безбедноста на алпинистичките локалитети и нивната атрактивност за алпинистите од земајва и странство.

“Со овој проект ќе се променат точките за обезбедување и сидриштата во алпинистичките насоки, што е посебно значајно поради фактот дека се очекува зголемување за 75% на посетеноста на алпинистичките локалитети. Ова е најзначајната работа што е направена за алпинистичките локалитети во изминативе 3 децении”- рече Константин Циривири, координатор на проектот. Игор Талевски, Претседател на Македонската федерација за алипнизам вели дека ова е голем поттик и охрабрување за да продолжи федерацијата во иднина со работа преку зголемување на активностите, анимирање на нови алпинисти, едукација и доедукација на напредни категории на алпинисти.

Проектот треба да заврши за 6 месеци, со што целосно ќе бидат обновени дотраените клинови кои се стари од 15 па се до 70 години.

#АППТРМ #MacedoniaTourism
... See MoreSee Less

View on Facebook