International Fairs

Subscribe for more information by APST

Macedonia in
the foreign media

Serbian
Bulgarian
Albanian
English
French
Russian
Swedish
Polish
Dutch
Slovenian
Turkish
Italian
Croatian
Czech
Japanese
Norwegian
American
Australian
German
Danish
Israeli
Irish
Finnish
Belgian
Kosovo
Romanian
Qatar

Loading

3 days ago

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија #АППТРМ заедно со Македонската алпинистичка федерација #МАФ работат на проект за уредување на 4 алпинистички локалитети во Македонија: Матка 2, Демир капија, Лешница и Остра Карпа.

Со денешното подигнување на потребната опрема, во наредните 6 месеци треба да се работи на подобрување на состојбата и безбедноста во алпинистичките локалитети, со што ќе се заменат дотрајаните клинови со нови, а со тоа ќе се подобри и безбедноста на алпинистичките локалитети и нивната атрактивност за алпинистите од земајва и странство.

“Со овој проект ќе се променат точките за обезбедување и сидриштата во алпинистичките насоки, што е посебно значајно поради фактот дека се очекува зголемување за 75% на посетеноста на алпинистичките локалитети. Ова е најзначајната работа што е направена за алпинистичките локалитети во изминативе 3 децении”- рече Константин Циривири, координатор на проектот. Игор Талевски, Претседател на Македонската федерација за алипнизам вели дека ова е голем поттик и охрабрување за да продолжи федерацијата во иднина со работа преку зголемување на активностите, анимирање на нови алпинисти, едукација и доедукација на напредни категории на алпинисти.

Проектот треба да заврши за 6 месеци, со што целосно ќе бидат обновени дотраените клинови кои се стари од 15 па се до 70 години.

#АППТРМ #MacedoniaTourism
... See MoreSee Less

View on Facebook