Насловна Hungexpo Travel

Hungexpo Travel

Саемот почнува од 27 февруари 2020 – 01 Март 2020

Уште поголема експанзија отколку што се очекуваше помина минатата година 42  меѓународниот  саем за туризам. Исто така значително повеќе посетители за разлика од 2018 година. Оваа година 300 изложувачи од 30 земји ги донесоа своите новини во саемот Центар HUNGEXPO Будимпешта. Активната релаксација и авантурите беа во центарот на туристичката изложба број еден на Унгарија. Вкупно 35,000 посетители, што значително се зголемуваат од година во година, (овој број е за 25% поголем од вкупниот број на посетители од 2018 година). Експертите за туризам велат дека зголемениот број на посетители сигнализира проширување на локалната куповна моќ и зајакнување на меѓународниот туризам.

Доколку се аплицира до 30 јуни 2019 година првите 20 апликанти за учество на саемот за туризам во 2020 година ќе добијат екстра попуст од 20%. За прв пат АППТРМ учестивавше на саемот во Будимпешта во 2016 година каде штандот ни беше даден гратис  беше 9 квадрати и немаше коегзибитори од Македонија, додека во 2017 ја закупивме иститата квадратура. Саемот е само за посетители B2C. Она што е значајно се отвори летот го Будимпешта како и значајно за Македонија се транзитните туристи од Унгарија. Во 2016 година просечниот престој на туристи од Унгарија е 2.5 дена кога Р.Македонија прв пат се претстави на саемот за туризам во Будимпешта.

Туристите и ноќевањата во преиодот од 2014 до 2018 има континуиран раст на туристите и ноќеваеата се забележува пад на туристе од -19% во 2015 споредбено со 2016 а истата година имаме пак раст на ноќевањата од 7 % додека 2017 споредбено со 2018 имаме раст од 31% на туристите и раст од 19 % на ноќевањата просечниот престој 2017 споредбено со 2018 е 2.162 дена.

-Известување за Интернационална саемска манифестација

За учество на меѓународниот саем, потребно е да се испратат скенирани следниве документи:

  1. Пополнет формулар (печат и потпис)
  2. Лиценца А (за туристички Агенции)
  3. Тековна состојба од Централен Регистар на РМ
Интерен правилник за организација, начин, постапка и висина на котизација за учество на меѓународни саеми за туризам

 

Саеми


*при прикачување на документите Ве молиме да ги селектирате одеднаш сите, при што во десниот дел до копчето „Choose Files" ќе ви се прикаже бројот на прикачени документи.