logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Македонија традиционално на најголемиот саем за туризам во Берлин

 

Македонија традиционално на најголемиот саем за туризам во Берлин

 

 

Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТРМ) и оваа година се промовира Македонија на најголемиот саем за туризам во Берлин,“ITB”(08-12.03.2017).

 

Акцентот на промотивните активности се става на активен туризам, но и културните и природните туристички знаменитости на Македонија. За време на саемот се одржуваат многу активности, но голем фокус е даден на претстојната конференција на Пацифик-Азиската Туристичка Асоцијација “PATA”.

 

 

“Денес на свечениот коктел на “PATA”, во организација и покровителство на “ITB” беше промовиранаГлобална Конференција (PATA Global Insights Conference -PGIC) како дел од Самитот за туризмот 2017 кој ќе се одржува во Македонија пред гости од целиот свет. Ова е идеална прилика Македонија да ги собере на едно место важните чинители во светскиот туризам, но и да се претстави како дестинација којашто е во интензивен подем. Овојтип на промотивни алатки овозможуваат брза и ефикасна промоција и воедно брендирање и позиционирање на земјава повисоко во светската туристичка индустрија, а со тоа и зголемување на бројот на туристите и девизниот прилив од туризмот”- изјави директорот на АППТРМ, Лела Крстевска.

 

 

 

 

Оваа година има посебно голем интерес од приватниот сектор за учество на “ITB” и на штандот на Македонија својата понуда ја изложија македонските туроператори, Бадем тур,  Вардар експрес, Фибула,  Глобус травел, Бтб турс, Буши ресорт и спа и Гобалканс.

 

Тоа што заслужува внимание е потпишување на меморандум за соработка меѓи JICA (Japanese international cooperation agency) и Македонија, којашто заедно со останатите балкански земји како Албанија, Србија,  Црна Гора и Босна и Херцеговина ќе го промовираат балканскиот регион во Јапонија. На состанокот учествуваше македонскиот приватен сектор, и истите беа поканети во Токио на бизнис средби со јапонските туристичките чинители за да отпочнат соработка.

 

Секоја година се зголемува посетата на “ITB” од странски тур оператори, асоцијации, медиуми и различни чинители во туризмот.Туристичката понуда оваа година е претставена во 24 хали и излагачи од 5 континенти,187земји, 1000 најдобриквалификувани купувачи, 10.000 изложувачи, 26.000конференциски посетители, 60.000 приватни посетители, 120.000 трговски посетители.


 

Со почит,

 

 

Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија

 

Назад 

Креиран од Mevludin.S на 10.03.2017