logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Пацифик – Азиската Туристичка Асоцијација -“PATA” гради нови туристички мостови на Самит во Скопје

 

Пацифик – Азиската Туристичка Асоцијација -“PATA” гради нови туристички мостови на Самит во Скопје

 

 

 

 

 

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на РМ ќе биде домаќин на Глобалната конференција на Пацифик – Азиската Туристичка Асоцијација (Pacific Asia Travel Association –PATA) која за прв пат се случува во Европа.

 

Успешната Глобална Конференција (PATA Global Insights Conference -PGIC) е дел од Самитот за туризмот 2017 кој ќе се одржува во хотел Мериот во Скопје, на 20ти јуни со тема "Градење Туристички Мостови".


Програмата на конференцијата ќе вклучува сесии за одржлив развој, авијација и трендови во туристичката индустрија со импресивнен собир на меѓународени експерти, презентери и панелисти. PATA е посветена и во поддршката на Млади Професионалци во туризам од целиот свет, кои ќе бидат опфатени со сесијата “Bright Ideas - Future Trends”.

 

Тридневната програма која, исто така, го опфаќа и Меѓународен Самит за управување со кризи во туризмот (19-ти јуни) се подржани од страна на медиумската групација Џејкобс ( Jacobs Media Group) и Travel Weekly.

 


 

 


 

 

"Одржувањето на успешната Глобална Конференција (PATA Global Insights Conference -PGIC) во Европа е значаен чекор напред за нашата Асоцијација", објаснува извршниот директор на PATA, Д-р Марио Харди.

 


"Дестинациите низ Европа се обидуваат да го искористат експоненцијалниот раст на странски патувања од многу влијателни туристички пазари од регионот Пацифик- Азија и националните туристички организации ја препознаваат важната и влијателна улогата на PATA во градењето на мостови помеѓу туристички дестинации и пазари од различни континенти.

 

Оваа конференција ја зајакнува вредноста на членство на АППТРМ во PATA, во обидот да се привлечат повеќе посетители од далечни пазари, како што се Кина, Кореја, Јапонија и Австралија. "

 


"Ние иницираме со АППТРМ да ги поканиме и студентите на туризам во Скопје кои имаат придонес и активна улога во оваа област. Нивните погледи, како "идни лидери во туризмот" ќе бидат важна компонента во програмата на конференцијата ",  додава д-р Харди.

 


Инаугуративната PATA Глобал конференција беше за првпат одржана во Окленд во октомври 2015 година. Успехот од првиот настан предизвика враќање на Окленд во септември 2016 година и има побарувачка од останатите пазари во Европа, Блискиот Исток и Азија да се прошири PGIC концептот.

 


Основана во 1951 година,  Пацифик – Азиската Туристичка Асоцијација (Pacific Asia Travel Association –PATA) е непрофитна асоцијација која е меѓународно призната за да дејствува како катализатор за одговорен развој на туризмот во регионот на Пацифик -Азија.

 

Асоцијацијата обезбедува заеднички застапувања, остроумни истражување и иновативни настани за своите членки, се состои од 95 Влади, државни и градски туристички тела, 29 меѓународни авиокомпании, аеродроми, 63 образовни институции, како и стотици компании во туристичката индустрија во Пацифик-Азија и пошироко.

 

 

Со почит,

 

 

Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија




Назад 

Креиран од Mevludin.S на 08.03.2017