logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Осум години во континуитет македонскиот туристички производ промовиран на саемот за туризам во Белгр

Осум години во континуитет македонскиот туристички производ промовиран на саемот за туризам во БелградВо организација на АППТРМ, македонскиот туристички производ по осми пат е промовирам на меѓународниот саем за туризам “ITF”-Србија, што се одржа во Белград од 23ти до 26ти февруари, 2017 година.

 

Континуирано остваруваме средби со нашите долгогодишни партнери со кои ја одржуваме меѓусебната соработка, како и остварени нови контакти со Asteria travel и Balkan Break кои сакаат да ја вметнат Македонија во нивната туристичка понуда.

 

На македонскиот штанд беа присутни претставници од приватниот туристички сектор, а се промовираамакедонските дестинации кои се доволно атрактивни и богати со понуда за да го привлечат вниманието на српскиот турист.

 


 

Македонскиот туристички производ е веќе препознатлив на српскиот туристички пазар, а за тоа говорат бројките и растот од 31,52% за туристички посети во последните четири години, со остварени 50.145 посети и 93.782 ноќевања во 2016 година. Српските туристи најмногу го посетуваат Југозападниот и Југоисточниот регион, нешто помалку и Вардарскиот, според податоците добиени од Државниот завод за статистика.

 

На саемот беа присутни 11.000 излагачи и истиот беше посетен од 75.000 посетители и потенцијални туристи. Штандот на Македонија кој ги отсликува традиционалните македонски продукти и препознатливи туристички дестинации беше во сала со сите странските излагачи.

 

 

 

 

Назад 

Креиран од ketrin на 27.02.2017