logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Промоција на туристичката понуда на Македонија за прв пат пред швајцарските туристи

Промоција на туристичката понуда на Македонија за прв пат пред швајцарските туристи

 

 

 

Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија за прв пат ја претставува туристичката понуда на 14-тото по ред издание на интернационалниот саем за туризам “iViaggiatori” во Лугано, Швајцарија (30 Октомври- 1 Ноември).

 

Поради фактот дека оваа нација преферира да патува без посредник, на саемот мнозинството од излагачите се национални туристички организации, хотели, држави и градови кои ја промовираат својата туристичка понуда.

 

 

 

 

Околу 26 земји и повеќе од 200 штандови се посетени од 11 000 швајцарски семејства кои се во потрага по следната туристичка дестинација.Народот која има просечна плата од 5.500 евра и најголем број на патувањa во текот на годината, покажа огромен интерес за природата и културата во Македонија.

 

И покрај тоа што швајцарците сакаат да патуваат индивидуално и самостојно, околу 30% од нив преферираат патувањето да е организирано преку туристичка агенција и со фокус на летните одмори и гастрономијата. Помладите се пофлексибилни кога е во прашање должината на одморот, но се во потрага по одмор кој без исклучок вклучува активности во природа.

 

И покрај тоа што омилени туристички дестинации им се соседните земји, 50 000 посетители на саемот во Лугано се воодушевија од можноста за активен одмор во земја која е дел од европскиот континент. Со фрекфенцијата на патување од 3-4 пат годишно, швајцарските тур-оператори сметаат дека просечен швајцарски турист може да помине 5 до 6 дена одмор во Македонија.

 

 

Со почит,

 

Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија

Назад 

Креиран од Mevludin.S на 03.11.2016