logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 

Тинк Tенк на светскиот форум за туризам во Баку
Директорката на АППТ Лела Крстевска дел од Светскиот туристички форум Луцерн Тинк Тенк во Баку

 

Тинк Tенк на светскиот форум за туризам во Баку

 

 

Четврти пат по ред Светскиот туристички форум Луцерн Тинк Тенк 2016 (5-ти и 6-ти Март 2016 година), собра ексклузивна група од 30 влијателни личности од туристичката индустрија од целиот свет за да разговараат за двигателите на успехот за земјите во развој.

 

За земја домаќин на форумот е избран Азербејџан, како пример за земја во развој која нуди совршени услови за одржување на плодни дискусии.

 

За време на форумот се разговараше и за предизвиците пред кои се наоѓа светската туристичка индустрија, земајки ги предвид сите промени во светската економија, демографијата, прирастот на население и развојот на нови технологии.

 

Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, г-ѓа Лела Крстевска за време на форумот оствари средба со Министерот за култура и туризам на Азербејџан, г-дин AbulfasGarayev, поранешниот, близу 20 години извршен Директор на хотелската компанија Кемпински, г-дин Wittwer Reto, подводство на извршниот директор на форумот, професор Martin Barth.

 

 

 

Во Баку, г-ѓаКрстевска оствари средба и со поранешниот Директор на Jumeira Group, г-дин Gerald Lawless, кој наскоро ќе ја преземе функцијата на извршен дриректор на WTTC (World Travel & Tourism Council). Точките на кои се дискутираше ги опфатија улогата на инфраструктурата, транспортот, развојот на човечкиот капитал, како и технологијата и нејзините влијанија во развојот на туризмот.

 

Присутните се заложија на активно дејствување врз основа на 4-те принципи за развој на политика на холистички пристап во развојот на туризмот, кои во завршниот панел ги резимираше Неговата Екселенција, Генералниот секретар на светската туристичка организација, г-дин Талеб Рифаи.

 

 

Назад 

Креиран од ognen на 09.03.2016