logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Тур оператори од Турција и членки на ТУРСАБ во посета на Македонија

Тур оператори од Турција и членки на ТУРСАБ во посета на Македонија

 

 Делегација од Турција предводена од претседателот на регионалниот совет на ТУРСАБ- Асоцијација на тур оператори од Турција, г-дин Мехмет Акус, заедно со уште осумнаесет тур оператори и нивни членки, од денеска се во официјална постета на Македонија, со цел проширување на туристичкиот пазар, зголемување на турстичката размена меѓу Турција и Македонија, зацврстување на веќе постоечките и создавање на нови партнерства со Македонија.

 

 

 

Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во Министерството за надворешни работи беа оствари бизнис средби со ченовите на ТУРСАБ и туристичките агенции од Турција “SEHAVET TUR, KARACI TOURS, THY, ELÇİ TURİZM, NALMES TURİZM, PARASOL TURİZM, TATİLCE TUR, HEYECAN TURİZM, ZENITH TRAVEL, İSTANBUL SEYR-Ü SEFA, ADALI TURİZM, GÜLSER TURİZM/ G.MARM BYK, OSTAŞ TUR/ G.MARMARA BYK BŞK, FEYİZ TRAVEL, PINAR ERTEN TURİZM, KINALI TURİZM, MOYA TOURS, NEKS-TOUR, TÜRSAB KURUMSAL İLİŞKİLER со туристичкото стопанство од Македонија.

 

Претседателот на регионалниот совет на ТУРСАБ, г-дин Мехмет Акус со г-дин Аркан Керим, претседател на Туристичко угостителската комора при Сојузот на стопански комори потпишаа Меморандум за соработка со цел поголема конторола, зацврстување на веќе постоечките и создавање на нови партнерства со Македонија за проширување на туристичкиот пазар значаен за двете земји.

 

Друга бизнис средба ќе се оствари во Охрид со цел презентирање на хотелските капацитети и зголемување на бројот на туристи од еден од најзначајните туристички пазари за Македонија. Според статистичките податоци бројот на туристи од Турција е зголемен за повеќе од 400%, од 2008 година кој изнесувал 16.000 туристи до 2015 тој број е зголемен за повеќе од 75.000 туристи годишно и остварени повеќе од 140.000 ноќевања.

 

Претседателот на регионалниот совет на ТУРСАБ, г-дин Мехмет Акус искажа благодарност за поканата за посета на Македонија од страна на АППТРМ, за целокупната организација, гостопримливоста, големиот интерес од страна на македонското туристичко стопанство и се надева на успешна посета, остарени многу значајни контакти со цел продолжување и зголемување на успашната туристичка размена со Турција.

 

Информативното патувањето кое во организација на АППТРМ, ќе започне од Скопје, ќе се посети винскиот регион, Битола и музејот на Кемал Ататурк и ќе заврши со дводневна посета на Охрид.  

Назад 

Креиран од irenat на 01.09.2015