Насловна Соопштенија Трет координативен состанок на координативното тело за превенција на последиците од вирусот...

Трет координативен состанок на координативното тело за превенција на последиците од вирусот COVID-19 во туризмот

Сподели

На денешниот, трет состанок на кооординативното тело формирано за превенција од последиците на новиот COVID-19 вирус, покрај АППТ, стопанските комори и асоцијациите за туризам претставуваа и претставници од министерството за транспорт и врски и пазарната инспекција на Република Северна Македонија со цел координација на сите активности и превенција од новиот COVID-19 вирус., како и предложување на заеднички мерки за справување со ситуацијата до Владата на Република Северна Македонија.

На состанокот беа донесени следните заклучоци:

  1. Привремено ослободување од придонеси за вработените во туристичкиот сектор во период од 6 месеци, почнувајќи од Март 2020 година.
  2. Формирање на фонд за ублажување на штетите како резултат на новиот COVID-19 во туристичкиот сектор, обезбеден со пренамена на средствата од програмата на АППТ и Министерството за економија – сектор туризам.
  3. Да се обезбеди увид во договорните услови со нискобуџетните авиокомпании и останатите авиопревозници, во однос на обештетување на домашниот туристички сектор.
  4. Дополнување на програмите на АППТ и Министерството за економија – сектор туризам за интервенирање при ублажување на последиците од новиот COVID-19 вирус во туристичкиот сектор.
  5. Да се стават во мирување побарувањата на ЗАМП во наредните 6 месеци во туристичкиот сектор и угостителството.
  6. Дополнување на програмата на Министерството за економија – сектор туризам со обезбедување дополнителни средства и категории на граѓани, односно, стари лица, пензионери и лица со ниски приходи.
  7. Прифаќање на предлогот за реформи, измени и дополнување на Законот за туристичка дејност во делот осигурување, со што би се избегнале и ублажиле одредени негативни последици.
  8. Хотелите да ги почитуваат препораките за новиот COVID-19 вирус, односно да обезбедат апарати за мерење температура и средства за дезинфеккција.
  9. Хотелите кои се во можност да бидат затворени во период од 2 месеци.
  10. Олеснување на кредитните линии кои во моментот течат во туристичкиот сектор и угостителството.

Координативното тело постојано ја следи состојбата во туристичкиот сектор и доколку истата налага состаноците ќе се закажуваат со побрза динамика.